5. tétel

 

Az elfogyasztott táplálék szervezetünk számára történő hasznosítása már a szájban elkezdődik, ahol a táplálék kiváltja a szájüregbe nyíló nyálmirigyek nedveinek elválasztását és a nyál összekeveredik a rágómozgások által felaprózott falattal.

 

Az emésztőrendszer részei:

 -Szájüreg

- garat (pharynx)

- nyelőcső (oesophagus)

- gyomor (ventriculus)

- vékonybél (intestinum tenue)

-vastagbél (intestinum crassum)

 

 

Emésztőszervrendszer

Feldolgozza a táplálékot, amit szájon át beviszünk a szervezetünkbe, biztosítva ezzel az életben maradást. A táplálékot le és el kell bontani, hogy a vér a sejtekhez juttassa. Ez a folyamat : az emésztés.

Az emésztőrendszer a szájnyílással kezdődik és a végbélnyílással fejeződik be.

Az emésztés a szájban kezdődik - a nyál amiláz nevű enzimjével, ami megkezdi a keményítő nevű enzim lebontását. A szájüregben találhatók a fogak, amit szervezetünk legkeményebb anyaga, a fogzománc borít.

Fontos szerepe van a rágásnál az ételek kis darabokra történő aprításában. Nyeléskor a gégefedő elzárja a légcsövet ,nehogy a táplálék véletlenül a légcsőbe kerülve fulladást okozzon 

A "lágy szájpad" pedig felemelkedik és az orrüreg felé lezárja az "utat".

A táplálék : a szájból, a nyelőcsövön át jut a gyomorba. A gyomor mozgásai összekeverik az ételt a már megindult és egyre nagyobb mennyiségben termelődő gyomornedvvel, mely fehérje-bontó enzimbôl (pepszin) és sósavból áll. A táplálék - milyenségétől függően - 4-5 órát tölt.

Onnan a vékonybélbe jut, ahol a máj, a hasnyálmirigy és a vékonybél emésztőnedvei lebontják a táplálékot, ami a vékonybél falán át felszívódik a vérbe. A vékonybél belső felszínét bélbolyhok borítják, amik teniszpálya nagyságú felszívó felületet hoznak létre.

Itt, attól függően, hogy mit ettünk - mennyire volt könnyen vagy nehezen emészthető az étel - 4-5 órát időzik a táplálék . A többi, a vastagbélben halad tovább, ahol további 7-16 órát tölt. Itt emésztés már nem történik, csak a víz és az ionok felszívódása .

Az emésztőrendszer leghosszabb része: a vékony és vastagbél. Együttes hosszuk elérheti a 9 métert is.

Végül a nem hasznosítható részek a végbélben összegyűlve 12-14 óra elteltével a végbélnyíláson (rectum) keresztül távoznak - széklet formájában.

 

 

 

 

 

 

 

 

A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.

Gyomorsavtúltengés esetén étvágytalanság, émelygés, hányás, erős hasfájás léphet fel a gyomor felső részén, s esetleg hasi diszkomfortérzet keletkezhet. A rosszullétet követően akkor járunk el a leghelyesebben, ha kezdetben koplalunk. Ilyenkor is gondoskodni kell azonban a folyadékpótlásról: görcsoldó kamillateát, szénsavmentes ásványvizet, szűrt almalevet, vizes almaturmixot, zöldségfőzetet vagy natúr sárgarépalevet fogyasszunk. A nyers reszelt alma pektintartalma megnyugtatja a beteg gyomor- és bélnyálkahártyát, megköti a káros anyagokat. 

A lúgosító jellegű diéták (több zöldség, kevesebb finomított szénhidrát és fehérje) egészségesek,Gyomorproblémák nem gyógyszeres megoldására a Salvus-viz, illetve a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezés, a stressz megfelelő feldolgozása.

Amennyiben figyelünk a helyes táplálkozásra és rendszeres testmozgást végzünk egészségesebb lehet az emésztésünk. Kerülni kell a túl savasító ételeket, és a gyomor túlterhelését.

 

Az öregedést az életkorral együtt járó változások jellemzik, melyek 

egyrészt testi (szomatikus), másrészt lelki (pszichés) változások.

 

Az  egészséges és aktív életmód, az életöröm 

megőrzése sokat segít késleltetésében és elviselésében. 

Az időskori változásokkal a gerontológia foglalkozik.

AZ ÉLETTANI FOLYAMATOK VÁLTOZÁSAI IDŐS KORBAN Az öregedés normális biológiai folyamatnak tekintendő, nem szükségszerű, hogy kóros elváltozások vagy betegség társuljon hozzá. Az öregedéssel kapcsolatban kialakuló élettani változások azonban kétségtelenül fokozzák a betegségekre, balesetekre való hajlamot. A kor előrehaladtával azonban többé-kevésbé minden szervrendszerben negatív irányú változások következnek be. Csökken az alkalmazkodó képesség a külső és belső változásokhoz, a testtömeg évente kb. 0,3 kg-mal csökken, csökken az izomerő és izomtónus, lassul az akaratlagos mozgás, emelkedik a fájdalomküszöb, emelkedik a vérnyomás, csökken a tüdő vitál- és totálkapacitása. - Bőrelváltozások: a bőr szárazzá, ráncossá válik, rugalmassága csökken. A faggyúmirigyek működése csökken, csökken a bőr alatti zsírszövet mennyisége. A körmök elvékonyodnak, a hajszálak törékennyé válnak. - Emésztőrendszer: a perisztaltikus mozgás lelassul, csökken az emésztőnedvek kiválasztása is, hajlamossá válnak a székrekedésre. Csökken az étvágy, a fogak elvesztése miatt nehezedik a rágás – ennek következtében vagy csak nagyon keveset, vagy csak pépes ételt fogyasztanak. Az emésztés megváltozása következtében a gyógyszerek felszívódása is zavart szenved. Sok esetben nem fogyasztanak elegendő folyadékot sem, mert nem érzik a szomjúságot. - Szív és érrendszeri változások: az arteriosclerosis az idős kor kísérőjelensége, de nem feltétlen függvénye – rendszerint a korábbi helytelen életmód következményeként alakul ki. A szív és érrendszeri elváltozások következtében csökken a szervek oxigén ellátása, ennek következménye a fáradékonyság. Az agyi arteriosclerosis kedvezőtlenül befolyásolja a központi idegrendszer működését. - Változások a csont és izomrendszerben: fokozatosan csökken a csontok mésztartalma, osteoporosis alakul ki, a csontok törékennyé válnak.