9. tétel

 

Mi okozza a koraterhességi tüneteket? 

Abban a pillanatban, hogy a kisbaba megfogan, nagy változások kezdődnek a nő szervezetében. A koraterhességi tünetekért a HCG nevű hormon (humán chorialis gonadotrop hormon) felelős.

 

Mik a terhesség jelei, a koraterhesség tünetei? 

  • apró, szurkálás-szerű hasi fájdalmak
  • olyan tünetek, mintha hamarosan megjönne a menstruáció
  • mellfeszülés, a mellek növekedése
  • a testhőmérséklet fentmarad, nem esik le (akkor követhető, ha hőmérőzős módszerrel követtük az ovuláció idejét. 
  • émelygés, hányás, esetleg szagundor
  • megnő a hüvelyváladék mennyisége
  • menstruáció elmaradása

Fontos tudni, hogy a fentiek csak jellemző tünetek, ami nem jelenti azt, hogy mindenkinél egyformán jelentkeznek.

 

koraterhességi hányinger, hányás például egyáltalán nem „kötelező", habár elég gyakori. Sok kismama szenved tőle a 12. hétig, vagy még tovább, míg mások csak legfeljebb néha émelyegnek egy kicsit - vagy még azt sem. A terhességi hányinger egyik oka az lehet, hogy a terhesség első idejében sok új hormon jelenik meg, a korábban is jelen lévő hormonok szintje pedig emelkedik, ugyanakkor nem mindenkinél okoz ez émelygést, hányingert - mindkét eset teljesen normális.


A szülés várható időpontja
 
 

 

Terhességi hét

Ha az utolsó havivérzés első napjától számítjuk, és a nőnek rendszeres, 28 napos ciklusa van, akkor a normálterhesség 280 nap, azaz 40 hét, illetve 10 lunáris hónap.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ha ismerjük a fogantatás pontos dátumát, akkor ahhoz hozzászámítunk 267 napot.A-után-teherbe-35-Termékenység-meddőség-ovuláció-Clearblue-termékenységi-nap

menstruáció-ovuláció-termékenységi-napok-ovuláció-tesztek-Clearblue-as-you-teherbe-profertil-spermiogram-clearblue-profertilOptimális esetben a kiegyensúlyozott táplálkozás már a fogantatás előtt megkezdődik. Az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy sokféle értékes élelmiszert fogyasztunk az összes táplálékcsoportból, és kerüljük azokat az anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek. A teljes kiőrlésű gabonák és friss zöldségek egyértelműen jobbak, mint a magas zsírtartalmú gyors ételek és a mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszerek. Az alkoholfogyasztást és dohányzást abba kell hagyni; az alkohol születési rendellenességeket okozhat, és a dohányzás bizonyítottan növeli a vetélés, az alacsony születési súly és egyéb problémák kialakulásának esélyét. 
A fogantatás pillanatában a hímivarsejt egyesül a petesejttel, hogy egy önálló sejtet alkosson, ami kisebb mint egy sószem! Ez az egyetlen sejt tartalmazza a gyermek teljes genetikai kódját - a nemét, a haj és szemszínét, magasságát és bőrszínét...
A 20. napra az agy alapjai, a gerincvelő és idegrendszer már kifejlett és a szív dobogni kezd.

Hallgasd meg egy néhány hetes magzat szívhagját!
A 28. napra gerincoszlop és izmok fejlődnek. A karok, lábak, szemek és fülek már rendesen látszanak.
A 35. napra a kézen megfigyelhető az öt ujj. A szemek sötétebbekké válnak, ahogyan a pigmentek termelődnek.
  A 40. napra az agyhullámok megfigyelhetők, mérhetők és rögzíthetők.
A 6. héten a máj most átvette a vérsejtek termelését és az agy átvette az irányítást az izmok és szervek mozgatásában is.
A 7. héten az állkapocs kialakul, beleértve a foggyökereket is.
A 8. héten alig 3 centiméter... a most fejlődő kis életet latinul fetus-nak hívják - azaz: "ifjú" vagy "utód". Immáron minden szerv és tag jelen van, amit egy felnőtt embernél is megtalálnánk.
A 9. héten a bőrön már egyértelműek az ujjlenyomatok. A kis emberke a tenyerébe helyezett tárgy köré fonja az ujjait megmarkolva azt.
A 10. héten a méh már duplájára nőtt. A kisbaba képes fintorogni, nyelni és ráncolni a homlokát...
A 11. héten már kb. 5 cm hosszú. Vizeletkiválasztása is van már. Az arc felveszi a jellegzetes babás vonásokat, és az izommozgások egyre finomabban koordináltakká válnak.
A 12. héten a kis "jövevény" alszik, ébred, és energikusan tornáztatja izmait - forgatja a fejét, mozgatja a lábujjait, kinyitja és bezárja a kis száját. Ha hozzáérnek a kezéhez, tenyerét ökölbe szorítja. Magzatfolyadékot lélegez be, ezzel segítve a légzőrendszer fejlődését.
A 13. héten a fejen finom szálú haj kezd nőni, és szemmel láthatóvá válnak a nemi jellegzetességek.
A 4. hónap végére 20-25 cm hosszú és több mint negyed kiló súlyú. Az anya hasának nagyobbodása kb. most kezd látszani. A fülek működnek és bizonyított tény, hogy a baba egész jól hall mindent!

Az 5. hónapra már eltelt a viselősség fele. A gyermekünk kb. 30 cm hosszú. Ekkor kezded el érezni a mozgását. Kiváltképp ha egy zaj túl hangos vagy váratlan, hirtelen ugrással reagál.

3D-s ultrahangos videó

A 6. hónapban az olaj és izzadság mirigyek már funkcionálnak. Ha a baba ebben a hónapban születne meg, megfelelő ellátás mellett már túlélné.
A 7. hónapban a baba már használja négy érzékét: látás, hallás, ízlelés és tapintás. Felismeri az anyukája hangját.
A 8. hónapban a bőr egyre vastagodik, alatta pedig zsír kezd el raktározódni, melynek célja a szigetelés és táplálás lesz.
 

A 9. hónap vége felé a baba teljesen készen áll a világrajövetelre. Az átlagos kihordási idő 280 nap (az anya legutóbbi menzeszének utolsó napjától számítva), de ez változik. Ekkorra a gyermek átlagosan 2,5-4 kg súlyú, a szíve pedig naponta 1200 liter vért pumpál.

Nézz meg egy animációt az ember méhen belüli fejlődéséről!

 

 

Mi történik az anyaméhen belül?