10. tétel

 

A szülés négy szakaszra osztható. 
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart. 
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra 

 

 

  1. A gyermekágyas gondozás célja

Az anya és a magzat egészségi állapotának megőrzése, javítása, a gyermekágyas anya testi-és lelki harmóniájának, szociális biztonságának elősegítése a veszélyeztető tényezők felismerése, megelőzése, felszámolásukban való segítő közreműködés, a családi életre, a szülői szerepre, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítés.

 

  2. Különös figyelmet fordít a tejelválasztás, szoptatás elősegítésére.

 

  3.  Tanácsokat ad a gyermekágyas időszak alatti egészségmegőrzésre, (étkezés, higiéne, sebellátás, mellápolás, napirend, folyadékbevitel, szoptatás, lochia ) a család átalakulása miatti krízis helyzet feldolgozásával kapcsolatban.

 

Tejelválasztás és a természetes táplálás

 

Az anyatej a legkedvezőbb táplálék a csecsemők számára, mert tartalmazza azokat a tápanyagokat, amire a fejlődő szervezetének szüksége van. Fehérjetartalma 1,2 %, szénhidráttartalma 7,0%, zsírtartalma 3,8 %, ásványianyag-tartalma 0,2%. A női tej zsírja telítetlen zsírsavakból áll. Különböző mennyiségekben tartalmaz vitaminokat, azonban ez nagyban függ az anya vitaminellátottságától, táplálkozásától. A D-vitamin és a vastartalma elenyésző a női tejnek. 
Az első napokban colostrum, azaz előtej termelődik, melynek magasabb a fehérjetartalma, alacsonyabb a szénhidráttartalma a zsírtartalma pedig változó. Ennek megfelelően változik az energiaértéke is. Sárgás színét a karotin tartalmának köszönheti. A 4. nap körül a tej mennyiségének fokozódásával megjelenik a colostrumtól eltérő összetételű úgynevezett átmeneti tej, és a 10. nap körül az érett női tej.
A női tej bizonyos védettséget ad a csecsemőnek, mert tartalmaz immunglobulinokat és olyan enzimeket, amelyek antibakteriális és antivirális hatásúak, mindemellett elmondható, hogy a szopott tej, gyakorlatilag steril.