2. tétel

A keringési rendszer:

A keringési rendszer biztosítja az ember sejtjei közötti kapcsolatot. Fontos szerepet tölt be a légzési gázok szállításában, a tápanyagok szállításában, a kórokozók elleni védekezésben, a szervezet belső egyensúlyának, az ún. homeosztázis (testhőmérséklet, folyadékegyensúly, kémahtás viszonyok stb.) fenntartásában 

 

 

Az ereknek háromfajtáját különböztetjük meg:

1.) Artéria (verőér, ütőér): a szív kamráiból a szervek felé vezető rugalmas falú ér.
2.) Véna (gyűjtőér, visszér): a szív pitvaraiba vezető tágulékony falú ér.
3.) Kapilláris (hajszálér): a kisartériát és a kisvénát összekötő vékony falú ér.

Mindhárom értípus belső felületét egyrétegű laphám alkotja. Az artériák falában emellett kötőszövet és jelentős mennyiségű simaizom is található. A vénák falában vastagabb a közőszövet, mint a simaizmok mennyisége. 

 

Értípusok felépítése.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A szív a keringési rendszer központja, a mellüregben ( gátorüreg ), a két tüdőfél között helyezkedik el.

A szív tartja áramlásban a vért a keringési rendszerben. Összehúzódásaival kialakítja a vérnyomáskülönbséget a szívből kiinduló artériák és a szívbe vezető vénák között. A vérnyomás a vérnek az érfalra gyakorolt hidrosztatikai nyomása. A vérnyomás mérésekor mindig két számadat olvasható le, a magasabb érték az ún. szisztolés nyomás (amit a szív összehúzódása idéz elő), az alacsonyabb érték a diasztolés nyomás (a szív elernyedt állapotában mérhető nyomás). A vérnyomás értéke sok mindentől függ, egy átlagos embernél 120/70. A keringési rendszerben a vér – a fizika törvényeinek megfelelően – a nagyobb nyomású hely felől áramlik a kisebb nyomású hely felé. A vér egyirányú áramlását a szívben a billentyűk biztosítják.

 

A magas vérnyomás kialakulása :

A kezdeti szakaszban a kis artériák tónusa fokozódik, ezáltal szűkül az átmérőjük, így az erekben nagyobb az ellenállás a véráramlattal szemben.

A szív ezért fokozott munkával vérnyomás fokozásával ellensúlyoz. A tartós magas vérnyomás az erek falában kötőszövet elfajulás követ, megerősítésükre a szervezet az koleszterinnel kombinált mészsókat rak le.

Az így kialakult érfal megvastagszik, átmérője szűkül ami a vérnyomás további fokozódásához vezet.

A kezelés:

A magasvérnyomás a leggyakoribb keringési betegség, előfordul fiataloknál és időseknél egyaránt. A keletkezését elősegítő tényező a dohányzás, bő és zsíros táplálkozás, alkohol fogyasztás, mozgás szegény életmód, és nem utolsó sorban az örökletes tényezők.

 Kezelése gyógyszerekkel és gyökeres életmód váltással történik.

Legelső sorban a káros szenvedélyek elhagyása, majd az egészséges táplálkozás a legfontosabb. Szigorú diéta alapján, a zsíros ételek mellőzésével, a sózás csökkentésével már jó eredmények érhetők el. Nagyon fontos még a megfelelő folyadék bevitel is a szervezetnek.

Az aktív napi mozgás rendszeressé tételével, és a sportolási lehetőségek választásával pedig az egészséges úton maradhat az ember.

A túlsúlyos embereknél nagyon lényeges a testsúly csökkentés.