www.nobelprize.org/educational/medicine/ecg/ecg.htmlDiagnosztika

EKG gyakorló

katt a beteg nevére

katt a telefon hívógombra

play

 

Elektrokardiogram: a szív elektromos aktivitásának időbeli lefutása, amint azt a jobb csuklón és a bal bokán elhelyezett elektródokkal rögzíthetjük. A P hullám a pitvar, a Q, az R és az S csúcsok, valamint a T hullám a kamra izomzatának aktivitását jellemzik. A QT távolság a szívizom ioncsatornáinak állapotát jellemző mérőszám

 

 

EKG: a szívizom működése közben keletkező akciós áram, ami egy készülék segítségével elvezethető és tanulmányozható

 

 

Vérnyomás (RR): a szív ereje és a perifériás ellenállás határozza

meg, egészséges felnőtt ember vérnyomása:130-140/80-90 Hgmm

120/80 Hgmm(N)

 

 

 

  

Az elektrokardiográfiás (EKG) vizsgálattal készített görbe az elektrokardiogram. A szívműködés során gyenge elektromos [impulzus]?ok haladnak a szívizomból a bőr felszínéhez, amelyek rögzíthetők. Ez az elektromos aktivitás [elektród]?okkal fogható fel, amelyeket olyan mintázatban helyeznek el a bőrön, amilyen információhoz szeretnének jutni. Az elektródok olyan készülékhez csatlakoznak, amely felerősíti az elektromos jeleket, s lassan mozgó papíron grafikusan is megjeleníti azokat. Így jön létre az elektrokardiogram.


Az elektrokardiogram görbéje elárulja, hogy a szívben rendesen gerjednek e és terjednek azok az elektromos impulzusok, amelyek a szívciklust és a szív ritmusát szabályozzák. Az egészséges szívű ember EKG-görbéjén jellegzetes felfelé és lefelé tartó hullámok láthatók. Az első felfelé néző hullám a P-hullám, amely a szív felső üregeinek (pitvarainak) az összehúzódásával járó elektromos aktivitást jelzi. Az ezt követő többi hullám – Q -, R -, S - és T hullám azt az elektromos tevékenységet tükrözi, amely a szív pitvarok alatt lévő két üregének (kamrájának) az összehúzódásával kapcsolatos. Az EKG- görbén jól látható, ha lassú az elektromos impulzusok átvezetődése, rendellenes alakúak a hullámok, illetve szabálytalan aszívritmus. Mindezek szívbetegségek jelei lehetnek.


Bizonyos rendellenességek csak akkor jelennek meg az EKG-görbén, ha a szervezet terhelés alatt áll. Az ilyen terheléses vizsgálathoz a páciensnek biciklizni vagy futnia kell speciális berendezéseken a rendelőben. Minthogy a szív elektromos tevékenységének olyan zavarai is vannak, amelyek csak időnként jelennek meg, azaz az EKG-görbe készítésekor éppen hiányozhatnak, ezekre kizárólag folyamatos ellenőrzés során derül fény. A [Holter-monitor]? az a készülék, amely 24 órán át rögzíti a szívműködést, így az alkalmankénti szívritmuszavar kimutatására is alkalmas.
 

 

 EKG    EKG görbe