4. Tétel

 

IDDM

 

A cukorbetegség a szénhidrát – anyagcsere zavara, melynek oka a hasnyálmirigy Langerhans –szigeteinek béta – sejtjei által termelt inzulin hiánya.

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakraban gyermekeknél és fiatal korban fordul elő.Az 1-es típusú cukorbetegségre való hajlam bizonyos fokig örökölhető (genetikai előfeltétel).Egyes környezeti tényezők (vírusok) elindíthatják a béta-sejtek pusztulását,mely inzulinhiányhoz,így cukorbetegséghez vezet.Ezt követően a beteg csak inzulin injekciókkal tartható életben. (Ezért is nevezték régen inzulin dependens diabetes mellitusnak, rövidítve IDDM-nek).Mivel nincs inzulin,a sejtek fehérjéből glükózt kezdenek előállítani,annak ellenére,hogy magas a vércukorszint.

Ugyanakkor a sejtek zsírból is glükózt kezdenek előállítani.A fokozott zsírégetés "melléktermékeként" ketontestek termelődnek,melyek megvátoztatják a vizelet szagát; acidózist és kómát okozhatnak.

A szervezet minden szénhidrátot és egyéb energiahordozót végső soron glükózzá alakít,közvetlenül csak ezt tudják fölvenni a sejtek,majd energiává alakítani.A túl sok glükóz bekerülhet a vizeletbe is és megnöveli a vizelet mennyiségét,kiszáradást okoz,mely szintén kómához vezethet.

A cukorbetegség figyelmeztető tünetei:

− sokat eszik,mégsem hízik

− sokat iszik

− sok vizeletet ürít

− bőrviszketés,gombás elváltozások

− gyakori megbetegedések

 

LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults)

Létezik az 1-es típusú cukorbetegségnek egy lassan kialakuló formája,a LADA.A tünetek nem olyan súlyosak,mint a "klasszikus" 1-es típusban,és ezek későbbi életkorban jelennek meg. Sokszor 2-es típusú cukorbetegségnek vélik,pedig fontos a LADA típust felismerni,mert mindig inzulinnal kell kezelni.

 

Kezelés:

− inzulin terápia

− diétás kezelés

 

Inzulin terápia:

− humán gyorshatású inzulin

− humán elhúzódó hatású inzulin

Étkezést megelőzően 20 perccel kell beadni a felkar,comb,has bőre alá. Eszköze a PEN melybe inzulinpatront kell behelyezni és az adag beállítása után,gombnyomásra történik a beadása.

A vér glukóztartalmának meghatározásai:

-laboratóriumban

-otthoni vércukormérő készülékkel

Hordozható vércukor meghatározó készülék a (D-cont, One-touch) lehetővé teszi az otthoni ellenőrzést.

A vércukorszint mérés menete:

-A fertőzések elkerülése végett a lándzsát csak egy személy használhatja.

-A használt lándzsahegyeket, tesztcsíkokat és alkoholos törlővattát a helyi előírásoknak megfelelően kezelje.

-A helyes mérés érdekében mérés előtt alaposan mossa meg és törölje szárazra a kezeit.

-Könnyedén érintse hozzá a lándzsát az ujjbegyéhez.

-Nyomja meg a kioldógombot, majd lógassa le a kezét, hogy fokozza a vérzést. Az első vércseppeket törölje le, mert ezek testszöveti folyadékkal keverednek.

-Helyezzen be egy új tesztcsíkot és ellenırizze, hogy teljesen becsúszott. A műszer a tesztcsík érzékelésekor automatikusan bekapcsol.

-Ellenőrizze, hogy a műszer által kijelzett kódszám megegyezik-e a tesztcsíkok dobozára nyomtatott kódszámmal.

-Ha a kijelzőn a vércsepp jel villog,cseppentsen vért a csík győjtőterületére.

-Ellenőrizze, hogy a vér teljesen lefedje a reakciós zónát. A reakciós zónában található túl kevés vér („alultöltöttség”) hibás mérési eredményhez vezethet.

-A vérminta automatikusan felszívódik a csík reakciós zónájába,azután a műszer elvégzi a mérést.

-Az eredmény 5-10 másodperc múlva megjelenik a képernyőn

-Az eredmény megtekintése után távolítsa el a csíkot.

-A műszer automatikusan kikapcsol.

A mért eredmény dokumentálása minden esetben a Kezelési naplóba történik.

„Lo” eredmény azt jelezi, hogy a mért vércukor érték alacsonyabb,mint a mérhetõ érték.

Hi” eredmény azt jelezi, hogy a mért vércukor érték magasabb,mint a mérhetõ érték.

A szervezet normál vércukorszintje 3,5 - 5,5 mMol között változhat,ami diabéteszeseknél 4,5-6,5 mMol.

A mért eredményeknek megfelelően a beadandó inzulin mennyisége korrigálható.

Havonta 1-2 alkalommal szükséges vércukorprofil készítése. Ez azt jelenti, hogy a főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora) előtt-után, lefekvéskor, éjfélkor, és hajnali 3-kor is mérünk cukrot,tehát 3 óránként.Nehéz odafigyelni, de a HbA1c érték normalizása érdekében szükség van rá.

 

Az emberi vér fertőző vírust tartalmazhat. Ezért humán vérrel történő munka során a fertőzés megelőzése céljából a védő rendszabályokat szigorúan be kell tartani!!!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------