30. Tétel

 

A diéta eredeti jelentése ellátás, étrendápolás. Mai jelentése gyógyélelmezés. A diétás étrend előállításával a beteg minél előbbi gyógyulását kívánjuk elérni. 

Azokat a táplálkozási szabályokat, amelyek e cél megvalósítására szolgálnak, diétás előírásoknak nevezzük. Az étrend jellemzője a tiltás volt, a diétát a kímélendő szervről nevezték el. Hibája, hogy nem vette figyelembe azokat a tápanyagokat, melyek a beteg gyógyulásához feltétlenül szükségesek. 

A korszerű diétás előírások azt hangsúlyozzák, amire a betegnek szüksége van, amelyek elősegítik gyógyulását. Az alkalmazott diétát orvos írja elő, a tényleges kezelést dietetikus vagy diétás főnővér határozza meg.

Az előírt diétát az ápolónak kell betartatnia. Feladata, hogy a beteg a személyre szabott diétát kapja meg.

A legtökéletesebb diétás étrend sem ér semmit, ha a beteg nem, vagy alig eszik belőle. 

A diétákat tápanyagtartalmuk alapján csoportosítjuk, és az elkészítésükkor alkalmazott konyhatechnikai eljárás szerint osztályozzuk. 

 

Tápanyagtartalom alapján:

1, Alapétrend- gyógyintézeti, nincs diétás megszorítás.

2, Energia- és fehérje-gazdag -> roboráló, feljavító étrend bőséges energia- és fehérjetartalommal (hús, hal, tejtermékek, tojás).

3, Energiaszegény -> A beteg testtömegének csökkentésére, szénhidrátban, zsírban szegény, fehérjében gazdag. 

4, Fehérjeszegény -> fehérje napi mennyisége 0,35-0,85 g/tskg. Vesegyulladás, köszvény.

5, Giordano-Giovanetti -> energiában dús, fehérjében szegény. Idült veseelégtelenségben, napi 18-30 g fehérje.

6, Zsírszegény -> összes fogyasztható zsiradék 60g. Keringési betegségekben, epeút, epehólyag,- betegségekben, krónikus gastritis esetén.

7, Cukorbetekeg étrendje – a diéta energia- és zsírszegény, fehérjében gazdag.

8, Nétriumszegény – napi 2-8 gr konyhasót tartalmaz.

 

Elkészítési módjuk alapján:

1, folyékony étrend -> Ha a beteg nem tud rágni, nyelési akadály, műtétek után. Általában dúsítani kell a megfelelő tápanyagtartalom miatt.

2, Pépes étrend -> A rágás megkönnyítése, helyettesítése érdekében. Fontos az étvágygerjesztő tálalás.

3, Rostszegény étrend-> Az emésztés megkönnyítésére szolgál. Nem tartalmazhat emészthetetlen növényi és állati eredetű rostokat. A főzelékeket pürésítik. (pl. Crohn, collitis ulcerosa) 

4, Könnyű-vegyes étrend -> Az alapétrend legáltalánosabb változata.

5, Diétás, rostban gazdag étrend -> civilizációs betegségek megelőzésére használják. Bélrenyheség, diverticulosis, vastagbél carcioma, magas vérzsírszinttel járó betegségekben. A rostok bevitele lényeges a terápiában. Rostok közé soroljuk: cellulóz, hemicellulóz, pektin, lignin.