A diéta eredeti jelentése ellátás, étrendápolás. Mai jelentése gyógyélelmezés. A diétás étrend előállításával a beteg minél előbbi gyógyulását kívánjuk elérni.
Azokat a táplálkozási szabályokat, amelyek e cél megvalósítására szolgálnak, diétás előírásoknak nevezzük. Az étrend jellemzője a tiltás volt, a diétát a kímélendő szervről nevezték el. Hibája, hogy nem vette figyelembe azokat a tápanyagokat, melyek a beteg gyógyulásához feltétlenül szükségesek.
A korszerű diétás előírások azt hangsúlyozzák, amire a betegnek szüksége van, amelyek elősegítik gyógyulását. Az alkalmazott diétát orvos írja elő, a tényleges kezelést dietetikus vagy diétás főnővér határozza meg.
Az előírt diétát az ápolónak kell betartatnia. Feladata, hogy a beteg a személyre szabott diétát kapja meg.
A legtökéletesebb diétás étrend sem ér semmit, ha a beteg nem, vagy alig eszik belőle.
A diétákat tápanyagtartalmuk alapján csoportosítjuk, és az elkészítésükkor alkalmazott konyhatechnikai eljárás szerint osztályozzuk.
Tápanyagtartalom alapján:
1, Alapétrend- gyógyintézeti, nincs diétás megszorítás.
2, Energia- és fehérje-gazdag -> roboráló, feljavító étrend bőséges energia- és fehérjetartalommal (hús, hal, tejtermékek, tojás).
3, Energiaszegény -> A beteg testtömegének csökkentésére, szénhidrátban, zsírban szegény, fehérjében gazdag.
4, Fehérjeszegény -> fehérje napi mennyisége 0,35-0,85 g/tskg. Vesegyulladás, köszvény.
5, Giordano-Giovanetti -> energiában dús, fehérjében szegény. Idült veseelégtelenségben, napi 18-30 g fehérje.
7, Cukorbetekeg étrendje – a diéta energia- és zsírszegény, fehérjében gazdag.
8, Nétriumszegény – napi 2-8 gr konyhasót tartalmaz.
Elkészítési módjuk alapján:
1, folyékony étrend -> Ha a beteg nem tud rágni, nyelési akadály, műtétek után. Általában dúsítani kell a megfelelő tápanyagtartalom miatt.
2, Pépes étrend -> A rágás megkönnyítése, helyettesítése érdekében. Fontos az étvágygerjesztő tálalás.
3, Rostszegény étrend-> Az emésztés megkönnyítésére szolgál. Nem tartalmazhat emészthetetlen növényi és állati eredetű rostokat. A főzelékeket pürésítik. (pl. Crohn, collitis ulcerosa)
4, Könnyű-vegyes étrend -> Az alapétrend legáltalánosabb változata.
5, Diétás, rostban gazdag étrend -> civilizációs betegségek megelőzésére használják. Bélrenyheség, diverticulosis, vastagbél carcioma, magas vérzsírszinttel járó betegségekben. A rostok bevitele lényeges a terápiában. Rostok közé soroljuk: cellulóz, hemicellulóz, pektin, lignin.