2.Tétel

Diagonosztika 2. tétel     

 

Az elektrokardiogramm biofizikai alapjai, elvezetések. EKG vizsgálat célja, lényege, formái. A normál EKG görbe szakaszai. Az elektródák pozicionálásának módjai. A megfelelő pozicionálás jelentősége. Az EKG készítés szabályai, a kapcsolódó ápolói feladatok.

 

Az EKG tájékoztatást nyújt a szív ritmuszavarairól, az ingerképzési és ingerületvezetési zavarokról, az üregek nyomás és volumenterheléseiről, a kamrák falának megvastagodásáról, a koronária artériák szűkülete  miatti vérellátási zavarokról, a szívinfarktusról, a szívizom gyulladásos megbetegedéseiről, elektrolit zavarokról és gyógyszerhatásokról.

 

Az EKG vizsgálat (elektrokardiográfiai vizsgálat) alapvető kardiológiai vizsgálat, mely a szívizom működése közben keletkező elektromos potenciakülönbséget a készülék segítségével regisztrálja. Az áram mozgását rekeszekre bontják, minden résznek alfabetikus elnevezést adnak. Minden szívverés 1 impulzussal kezdődik, ami a szív ingerképző rendszeréből származik. A P hullám a pitvarok aktivizációja, ezután az áram az szív alsóbb üregeibe a kamrákba vezetődik -  QRS= kamrai aktivizáció. Ezután a kamrákon keresztül visszafelé átellenes irányban terjed. Ez a jel a repolarizációs hullám= T hullám. 

 

Leggyakoribb alkalm.: Einthoven-féle bipoláris elvezetések: a testre helyezett elektród egy-egy elektromosan aktív pólust képvisel.

Ezek: I. jobb és bal kar közötti

          II. jobb kar és bal láb közötti

          III. bal kar és bal láb közötti feszültségingadozást regisztrálja. 

Goldberger féle unipoláris végtagi elvezetések:

Itt az egyik végtagra helyezett elektródon mérhető potenciaváltozást egy mesterségesen létrehozott „0” feszültségű ponthoz viszonyítják.

Ezek: VR= jobb kar, VL=bal kar, VF=bal láb

Mellkasi elvezetések: V1-V/-ig

V1 piros= IV bordaköz – sternum jobb széle

V2 sárga=IV bordaköz – sternum bal széle

V3 zöld= V2 és V4 felezőpontja

V4 barna= kulcscsont közepén húzott függ.felezővonal és V.bordaköz találkozása

V5 fekete= V.bordaköz elülső hónaljvonal

V6 lila= V.bordaköz középső hónaljvonal

Ápolási feladatok EKG vizsgálat előtt:

Beteg előkészítése pszichésen: tájékoztatjuk a beteget a vizsgálat helyéről, idejéről, a vizsgálat menetéről, kérjük az ügyüttműködését. Non invazív vizsgálat, tehát nem okoz panaszt, fájdalmat. 

Fizikális előkészítés: mobilizálható betegnél a vizsgálóban, fekvő betegnél a kórteremben.

Eszközök: EKG működőképességének ellenőrzése, van-e benne papír, épek-e az elektródák? 

Tálcára készíteni: alkohol, papírtörlő , borotva.

Helyiség hőmérséklete megfelelő legyen a beteg ne fázzon!

Vizsgálat menete: beteg azonosítása, higiénés kézmosás, beteg végtagjait, mellkasát szabadd á tenni, kontaktanyagot tenni a végtagelvezetések helyére, majd felhelyezni az elektródákat a végtagokra:

Jobb kar – piros R (right)

Bal kar – sárga L (left)

Bal láb – zöld F (food)

Jobb láb fekete N (neutral)

Alkohollal letisztítani a mellkason az elvezetések helyét és kontaktanyag a mellkasra. Felhelyezni az elektródákat a megfelelő anatómiai pontokra V1-V6-ig. Bekapcsolni a készüléket, beállítani az érzékenységet, papírsebességet (25 mm/sec). Megkérjük a beteget, hogy néhány percig lazítson és feküdjön nyugodtan. Ügyeljünk, hogy ne fázzon, ha kell takarjuk be. 

Felvétel után a készüléket kikapcsoljuk, elektródákat leszedjük, a beteget papírtörlővel letöröljük, nyugalomba helyezzük. EKG szalagot letépjük, beteg adatait ráírjuk, orvosnak átadjuk. Elhasznált anyagokat pótoljuk, dokumentálunk.

 

Terheléses EKG:

Fokozódó fizikai terhelés közben végzett vizsgálat, amely képet ad a szívizom vérellátásáról, oxigénellátásáról. Kerékpárergométerrel v. futószőnyegen végzik. Mozgást nehezítő technikákat (pl. fékezés) alkalmaznak.

Vizsgálat közben értékelik a panaszokat, vérnyomást mérnek, felvételt készítenek.

Vizsgálat előtt a beteg alkalmasságát mérlegelik. Rossz általános állapot, alsó végtag mozgáskorlátozottsága ellenjavallat. Jelentős fizikai igénybevétellel jár.

Fontos vizsgálat, mert a további terápiát meghatározhatja. Amennyiben a vizsgálat közben panasz, fáradtság v. szívtáji fájdalom jelentkezik, akkor a vizsgálatot megszakítják.