20. Tétel

 A KALB illetve mai nevén COPD krónikus előre haladó progresszív betegség mely a tüdőhörgőiben alakul ki, és a tüdő funkciójának fokozatos romlásához vezet, mivel a légzőfelület beszűkülése és pusztulása alakul ki.

Lényegében gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan betegség, mely 2 tünetcsoport az idült hörghurut ( BRONCHITIS ) és a tüdőtágulás ( ENFIZÉMA)  egyidejű megnyilvánulásával járó kórfolyamat.

 A légút hörgői beszűkülnek, fokozott a váladékképződés valamint a tüdőhólyagocskák (ALVEOLUSOK ) folyamatosan összeolvadnak.

Legfőbb tünetek: - egyre fokozódó, súlyosbodó nehézlégzés

                         - köhögés

                         - köpetürítés

                         - légszomj.

 

 A COPD-sek 85- 90 %-a dohányos a többi 10 %  más környezeti ártalom (mérgező gázok, fatüzelés füstje stb. ) ill. családi genetikai hajlam miatt alakul ki.

A 40 év feletti dohányzó emberek a legveszélyeztetettebbek. 

2004-ben a 4. és 2020-ra már a 3. lesz a halálokok rangsorában.

Mivel a COPD nem gyógyítható a kezelés célja a fulladás illetve légszomj megelőzése ezért hörgőtágító terápia alkalmazandó mely a Nemzetközi Tüdőgyógyász Társaság által elfogadott protokollra épül.

A HYPOXAEMIÁVAL járó súlyos COPD kezelésében nélkülözhetetlen a vérgáz analízis, mivel ez alapján állítható be a kliens számára a megfelelő folyamatos oxigén kezelés.

Ez azt jelenti, hogy legalább 15h keresztül orrszondán át OXIGÉN dús levegőt kell belélegeznie. Ez javítja az életminőségét, hosszabítja a beteg életetét, és az oxigén így eljut a létfontosságú szervekhez is megelőzve a súlyosaabb károsodásokat.

 

Az Oxigént palackból vagy a falon levő központi oxigéncsapból ill. redukált nyomással jut el a beteghez. Az oxigén palack színe kék , ezt mindig ellenőrízni kell. A palackot rögzíteni kell a beteg ágya mellett és az előírt biztonsági szabályokat kötelezően be kell tartani:

- elektromos berendezések földelésének ellenőrzése

-gyúlékony anyagok eltávolítása

-dohányzási tilalomról tájékoztatni a beteget, és a környezetben levőket.

Az oxigént párásítva melegítve adandó így védelmezve a nyálkahártyát a kiszáradástól. Az oxigén terápiához átjárható légutak kellenek ezért a légúti váladék eltávolítása szükséges.

-váladékot oldó köptető szerek

- Béta 2 agonosta hörgtágítók adása.

 

1x használatos orrkanült használunk, ez egy műanyag tubus mely két kivezető csövét egyszerre helyezzük a beteg orrnyílásába, és a két szárát a fülére akasztjuk. ma a legelfogadottabb a 4l/ perc sebességgel adagolt oxigén.

 

Ellenőrizni kell folyamatosan  -a beteget és a kanül helyzetét

                                           - az oxigén áramlás sebességét, korrigálni orvosi utasításra

                                           -mindig feltöltve tartani a párásítót

                                           - a beteg orrnyílását és fülét figyelni decubitus veszélye miatt

                                           -a beteg az ágyban félig ülő kényelmes helyzetben legyen

 

A legközelebbi tűzoltó készülék helyének megmutatása.