Szív

  

szív két pitvarból (jobb pitvarbal pitvar) és két kamrából (jobb kamra, bal kamra) áll.Az emberi szív

 

 


bal kamra, más néven ventriculus sinister egy izomtömlő, melynek formája a tojáshoz hasonlít.

 

A bal kamra bedomborodik a jobb kamrába a kamraközti sövényen keresztül, így egy jellegzetes félhold alakot vesz fel. Fala 10-12 mm, belső felszíne egyenetlen a rajta futó vaskos izomgerendák miatt. A két nagy szemölcsizom, mely ínhúrokkal rögzíti a kéthegyű billentyűt  beemelkedik a kamra üregébe.

 


Az aorta is a bal kamrából indul. Zsebes típusú billentyű akadályozza meg, hogy a vér visszaáramolhasson az elernyedés alatt.

Az aorta és a pitvarkamra szájadékát a kéthegyű billentyű elülső, nagyobb vitorlája választja el egymástól. 
 

 

jobb kamra, más néven ventriculus dexter 3-4 mm vastag, „V”-alakú üreg.

A jobb pitvar felé eső nyílásban a háromhegyű vitorlás billentyű a tricuspidális található, ami vékony szálakkal csatlakozik a kamra falához és az elülső fal szögletéből eredő egyetlen nagyobb szemölcsizomhoz, a papilláris izomhoz. A kamra falán fut a trabeculae cameae, amik jól kivehető izomnyalábok.

 

 

A jobb kamra elülső szárából az üreg fokozatos szűkülésével ered a truncus pulmonalis, vagyis a fő tüdőverőér. Ez kúp alakúként észrevehető kívülről. A tüdőverőér eredésénél található a zsebes tüdőverőéri billentyű, a valva trunci pulmonalis. 

szív két pitvarból (jobb pitvar, bal pitvar) és két kamrából (jobb kamrabal kamra) áll. A pitvarok fogadják a vénákból érkező vért és továbbítják azt a kamrákba.

 

Az emberi szív


Bal pitvar:
Az atrium sinistrum a truncus pulmonalis mögött, hátul helyezkedik el. Hátsó része érintkezik a nyelőcsővel. Belseje sima. Két jobb tüdővéna található a jobb oldalán, míg a bal oldalán két bal ömlik bele. A vénás szájadékon keresztül kapcsolódik a bal kamrához. Itt található a kéthegyű vitorlás vagy mitrális billentyű.

 

 

 

Jobb pitvar:
A jobb pitvar két részből áll, melyek különbözőek és fejlődéstanilag eltérő eredetűek. A sima felszínű, hátrébb levő rész a sinus venarum cavarum. Felülről ebbe nyílik a vena cava superior, alulról pedig a vena cava inferior. A vena cava inferior-tól balra ömlik be a sinus coronarius, mely elvezeti a szív vénás vérét a jobb pitvarba. Ennek nyílásánál van a Thebesius-féle billentyű, vagyis a valvula sinus coronarii. Billentyűje a vena cava inferior-nak is van. Neve: Eustach-féle billentyű, vagy valvula venae cavae.


A másik, előredomborodó rész a pitvar igazi ürege. ez adja a jobb fülcsét, más néven auricula dextra-t. Felszíne egyenetlen. Kívülről határbarázda, belülről izmos beboltosulás választja el a sinus venarum cavarumtól. Itt találhatóak a fésűizmok, melyek a crista terminalisról erednek. Ezek kis izomnyalábok.


A pitvarok között egy sövény helyezkedik el, melynek a jobb pitvar felé eső része vékony falú, hártyaszerű. Rajta egy bemélyedt ovális terület a fossa ovalis található. Magzati szakaszban ez a sövény nyitva volt a két pitvar között, így a jobb oldalról közvetlenül a balba jutott a vér. Születés után ez összezáródik. Azonban néhány esetben ez nyitva marad. Mindaddig ennek nincs jelentősége, amíg a bal pitvarban nagyobb a nyomás.


A jobb pitvar és a jobb kamra között található az ostium atrioventriculare dextrum nevű szájadékban egy vitorlás, háromhegyű billentyű a valva tricuspidalis, ami megakadályozza a kamrai szisztolé alatt a vér visszaáramlásást a pitvarba.