Petefészek

  

medence oldalához közel elhelyezkedő s a széles [méhszalag]? által rögzített petefészek ovális alakú, páros szerv, amely nagyjából háromPetefészek elhelyezkedésecentiméter hosszú és egy centiméter széles.

 

Mindkét petefészek sok ezer apró, fejletlen [tüsző]?t tartalmaz. A tüszőben van a petesejt, s körülötte olyan sajátos sejtek helyezkednek el, amelyek különböző hormonokat választanak el. A termékeny korú nő petefészkében néhány tüsző megnagyobbodik és megérik atüszőrepedés előtt. E tüszők azonban egy kivételével általában elfajulnak, így végül is tüszőrepedéskor csak egy petesejt szabadul ki.

 

A tüszőrepedés után a tüsző maradványából sárgatest alakul ki. Ez körülbelül két nappal a következő [menstruációs ciklus]? kezdete előtt fajul el.

 

Az öregedés során változás következik be a petefészek működésében és szerkezetében, Több évvel a változás kora előtt csökkenni kezd a tüszők száma (az éretleneké és a megérőké is), emiatt megkevesbedik a vérben keringő ösztrogén mennyisége, s minthogy a petefészek egyéb szövetei is megfogyatkoznak, megkisebbedik ez a szerv.

 

Betegségei: