Újszülött élettani jellemzői

 

 

Az újszülött anatómiai és fizikális jellemzői:

Testtömeg2500-4500 g, átlag 3200-3500 g, fiúké nagyobb, lányoké kisebb.

Testhossz: 45-54 cm, átlag 50 cm, fiúké nagyobb, lányoké kisebb.

Fejkerületátlag 34-35 cma legnagyobb kerületen (homlok-occiput) mérve.

Mellkerület: átlag 32-33 cm.

A fej magassága a testmagassághoz viszonyítva nagy, annak ¼-e.

A törzs viszonylag hosszú, hengeres alakú, a mellkas széles, a haselődomborodó.

A köldök a testmagasság felezővonala alatt van.

A végtagok, főleg a lábak a törzshöz viszonyítva rövidek.

Testfelület testsúly kilógrammonként háromszor akkora, mint felnőttnél. Egy 70 kg testsúlyú felnőtt testfelülete 1,75 m2, tehát 1 kg testsúlyra 0,025 m2 testfelület jut.Egy 3kg testtömegű újszülött testfelülete 0,21 m2, tehát 1 testsúly kilógrammra 0,07 m2 testfelület jut.

Bőrtapintásra tapadós, könnyen sérül, kiterjedten borítja lanugo. Nyugalomban halvány rózsás, síráskor sötét vörös, magzatmáz (vermix caseosa) borítja, ami tápanyagokat, hormonokat tartalmazó, sárgás-fehér, faggyúszerű, tapadós anyag, védi a magzat bőrét, néhány óra alatt felszívódik. A bőr tapintata bársonyos, pihe szőrzet (lanugo) legfeljebb már csak a vállakon látható. A bőr alatti zsírszövet jól fejlett, rugalmassága, turgora (jó nedvtartalmon alapuló feszesség) jó.

Szemhéjakon, nyakon gyakori a capilláris haemangioma (naevus flammeus), ártalmatlan jelenség, 1 éves korra rendszerint elhalványodik. Színes bőrűeknél gyakori a faron, háton a szürkéskék pigmentált terület az un. Mongolfolt. 1 éves korra rendszerint eltűnik.

Körmök elérik az ujjhegy szélét.

Talpredőzet határozott, a talp több mint 1/3-án túl. Koraszülötteknél nincs redőzet, esetleg, csak halvány vörös csíkok látszanak a talp elűlső felén.

Koponya: Érett újszülött koponyacsontjai összeérnek, de a varratok nincsenek elcsontosodva. Ezért tud a koponya konfigurálódni, miközben áthalad a szülőcsatornán. A homlokcsont és a két falcsont találkozásánál a rombusz alakú csonthiány a nagykutacs, ami 1-1 1/2 éves korra elcsontosodik. A két falcsont és nyakszírt csont találkozásánál érett újszülötteknél már csak háromszög alakú rés tapintható, a kiskutacs.

Az újszülött haja finom, selymes, de kivételesen dús hajzat is lehet.

Fülkagyló kialakult, kemény, porcos, behajlítva rugalmasan visszapattan.

Emlőbimbók jól láthatóan kiemelkednek, az emlő mirigyektapinthatók.

Nemi szervek: Fiúknál a herezacskók redőzöttek, a herék leszálltak. A praeputium feszes, és letapadt. Lányoknál a nagyajkak zártak, fedik a kisajkakat. A nemi szervek és az emlő anyai hormonhatás következtében megnagyobbodott, duzzadt. Előfordulhat mindkét nemnél tejelválasztás, lányoknál vérzés a hüvelyből, vagy váladékozás.

Izomzat: érett újszülött valamennyi izma megvan, de az izomzat tömege kevés, a testsúly ¼-e.

Testhelyzet, fizikális aktivitásHanyatt fekvő helyzetben az újszülött alsó végtagjait csípőben és térdben, felső végtagjait könyökben behajlítva a feje mellett tartja. Éber állapotban jellegzetes fizikális aktivitás a végtagok darabos, összerendezetlen mozgása. Jellemző a hajlítással szembeni nagyobb ellenállás, a fiziológiás izom hypertonia. Éber állapotban gyakran nyitva van a szemük.