6.tétel

 

A téli időszak beköszöntével egyre több lázas és kihűlt beteg kerül osztályukra. A pontos

állapotfelmérés és megfigyelés céljából ismétlő jelleggel tartson előadást kollégái részére a

testhőmérséklet megfigyelésének és mérésének szempontjairól!

Az előadásában az alábbiakra térjen ki:

 

•a testhőmérséklet élettani jellemzése

•a testhőmérséklet szabályozása

•testhőmérsékletet befolyásoló tényezők

•a hypothermia fogalma, oka, fokozatai és tünetei

•a láz fokozatai, tünetei

•láztípusok és jellemzőik

•a láz okai

•a testhőmérséklet mérés módjai, szabályai különböző életkorokban

•lázas beteg megfigyelésének szempontjai

•a dokumentálás módja

 

A testhőmérséklet élettani jellemzése

Az emberi szervezet hőmérsékletének szintentartása a megfelelő működés érdekében. Mint az

izmok, mint az érrendszer és minden szervünk megfelelő működése a hőszabályozás fügvényében

történik.

Normál test hőmérséklet 36,4 – 37,2 °C között ingadozik. Egészséges embernél a napi hőmérséklet

ingadozás nem haladhatja meg a 0,5-1 °C-t.

 

A testhőmérséklet szabályozása

Idegi és vasculáris kontról alatt áll: a hipotalamus elülső része a hőleadásért (izzadás, értágulat,

hőtermelés gátlása, sugárzás, hővezetés, áramlás, párolgás)

A hátulsó része a hőtermelésért(izomreszketés, érszükület, hormonális hatások) ért felelős.

Testhőmérsékletet befolyásoló tényezők

A kor , a fizikai aktivitás, hormon hatások, napszaki ingadozás (legalacsonyabb hajnalban a

maximumot a délutáni órákban éri el) a stressz, a szélsőséges környezeti hőmérséklet, a forró vagy

hideg folyadék fogyasztása, (dohányzás)

A hypothermia fogalma, oka, fokozatai és tünetei

A normálisnál alacsonyabb testhőmérséklet. (32 °C-nál alacsonyabb)

Oka: külső tartós hideghatás a hőközpont elégtelen működéséhez vezet, kihüléshez.

Tünete: hüvös bőr, mérsékelt sápadság, enyhe didergés, zavartság, nyugtalanság, pulzus és

alégzésszám csökkenése.

Tartós hypotermia életveszélyes állapot (fagyhalál)

A láz fokozatai, tünetei

A Hypertermia a normálisnál magasabb test hőmérséklet.

Fokozatai:

•hőemelkedés (subfebris) 37,2-38 °C

•láz (febris) 38,1-39 °C

•magas láz (pyrexia) 39,1-40 °C

•igenmagas láz (hyperpyrexia) 40 °C felett

Tünetei: kipirult meleg bőr, szapora légzés, emelkedett pulzus, didergés „libabőr”, fájdalom,

fejfájás, étvágytalanság, rossz közérzet, csillogó szem.

Okai: lázkeltő(pyrogén) anyagok, baktériumok vagy anyagcsere termékeik, mérgező anyagok,

szervezetben lévő gyulladás, fizikai behatás, vegetatív idegrendszeri hatás pl.:izgalom, hormonális

zavarok pl.:hyperthyreosys,

Láztípusok és jellemzőik

Állandó láz: (febris contiuna) a láz tartósan 38 °C felett van, az ingadozás 1 °Calatt van.

pl.:tüdőgyulladás

Ingadozó láz:(febris remittens) az ingadozás 1 °C-nál nagyobb de a láztalanságot nem éri el azaz

37 °C alá nem csökken a hőmérséklet. pl.:fertőző betegségek

Ugráló láz:(febris intermittens) ingadozás 1 0°C-nál nagyobb, 37 °C alá is csökken a hőmérséklet. A

lázas és láztalan állapotok váltakoznak. A láz naponta vissza tér. Ha hidegrázás előzi meg, szeptikus

lázról beszélünk. pl.:húgyuti fertőzés

Visszatérő láz: (febris recurrens) napokig tartó lázas és láztalan állapotok ismétlődése.

Váltó láz: (febris undulans) lázas és láztalan időszakok szabályosan váltják egymást, 24 órán túli

intervallumban. pl.: malária

A láz okai

A láz a szervezet normális védekező reakciója, melynek célja a kórokozók számára kedvezőtlen

életkörülmények teremtése. Nagysága egyéni tényezőktől (hőérzékenység, reakció készség) és

külső tényezőktől függ (korokozók, betegség jellege). Lázas állapotban az anyagcsere felgyorsulása

miatt az energia vesztés fokozódik. Az izzadással nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is

veszít a szervezet, melyet folyamatosan pótolni kell.

10 °C testhőmérséklet emelkedés a pulzusszámot 10-zel, a légzésszámot 5-el növeli

A testhőmérséklet mérés módjai, szabályai különböző életkorokban

Külömböző típusú hőmérők állnak rendelkezésre amelyek egyben meghatározzák a mérés módját

is. Fül, bőr, lap hőmérők. Elektrónikus és digitális.

A lázmétrőt fertőtlenítő folyadékban tároljuk majd papírvattával megtöröljük. Minden beteg után

ujra fertőtlenítjük. A helyes működést ellenőrizzük.

Szabályai: mérés ideje reggel 6-8 óra között, délután 4-6 óra között, ill. szükség szerint.

Mérés helyei: a beteg mentális és fizikális állapotátol és a rendelkezésre álló eszköztől függ.

•Hónaljban (axillárisan) 5 percig

•szájban (orálisan) 3 percig

•végbélben (rektálisan) 3 percig, de 0,5 °C le kell vonni

•fülben 1 percig

•bőrön, homlokra helyezve

Csecsemőknél, kisgyermekeknél:

•lágyékhajlatban pl.:térdben behajlított alsó végtagot a hasfalhoz szorítjuk és a hőmérőt a

lágyékhajlatba helyezzük.

•Végbélben: parafinolajban megkenjük a lázmérő végét, lábát villafogással megemeljük, 3 perc

mérés után a leolvasott értékből 0,5 °C-ot le vonunk.

Idős vagy zavart beteg ill. gyermek mellett a mérés alatt ott kel meradni.

Lázas beteg megfigyelésének szempontjai:

Kipirult meleg bőr, szapora légzés, emelkedett pulzus, didergés „libabőr”, fájdalom, fejfájás,

étvágytalanság, rossz közérzet, csillogó szem.

Csillapítása: az orvos utasítására gyogyszeresen és fizikálisan (borogatás, hűtőfürdő) majd egy

óramulva visszamérni.

Dokumentálás módja:

Napi ápolási lapon, lázlapon és számítógépen az InfoRend Ápolási dokumentációkban.